De nieuwe Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, is minister van een bankroet land.

Dit heeft hij woensdag gezegd tegenover het Duitse weekblad Die Zeit.

Varoufakis beklemtoonde voorts dat zijn land nooit meer een begrotingstekort wil als de huidige schuldencrisis is opgelost.

Om dat te bereiken denkt hij aan een soort Marshallplan. Dat hielp van 1948 tot 1952 bij de wederopbouw van West-Europa na de Tweede Wereldoorlog. De Duitse bondskanselier Angela Merkel zou een leidende rol op zich moeten nemen bij het maken van zo’n plan om Europa uit de schuldencrisis te tillen, aldus Varoufakis. Hij spreekt van een Merkelplan.

Kartels van rijke Grieken

Varoufakis stelt dat de schuldenproblematiek van Griekenland volkomen verkeerd is aangepakt door de Europese landen en instellingen die als een gokverslaafde geld blijven weggooien. Varoufakis vraagt zich af waarom er niet wordt gezegd “stop, wat hebben we verkeerd gedaan, begrijpen we deze crisis wel goed?”

Hij bestrijdt dat het beleid van hervormingen en bezuinigingen het land vooruit helpt. Statistisch lijkt er misschien een beetje vooruitgang volgens Varoufakis, maar in werkelijkheid dalen de inkomens en prijzen, de economie wordt steeds zwakker. Hij wijt de misère in zijn land ook aan 'kartels' van rijke Grieken die nauwelijks belasting betalen.

De minister zei dat het geen breuk met de economische hervormingen is als de regering gepensioneerden die van 300 euro per maand leven, 300 euro extra geeft. Bij hervormingen moeten we het over de kartels hebben, aldus Varoufakis.

Geen ruimte voor korte leningen

Varoufakis spreekt woensdag met ECB-president Mario Draghi over de schuldproblemen van Griekenland. Het Zuid-Europese land dreigt namelijk op korte termijn in geldnood te geraken.

Griekenland wil 10 miljard euro ophalen met korte leningen, die moeten dienen als een overbruggingskrediet waarmee het land de komende drie maanden vooruit kan. In de tussentijd zou de nieuwe Griekse regering dan tot overeenstemming willen komen met de andere eurolanden over de manier waarop Griekenland in de toekomst overeind kan worden gehouden.

De ECB dient hiervoor echter het maximale bedrag dat Griekenland met korte leningen mag ophalen te verhogen en is dat volgens de bronnen niet van plan.

Tsipras wil niet om verlenging vragen

Zonder de leningen zou Griekenland eind deze maand zonder geld komen te zitten, aangezien het huidige steunprogramma van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dan afloopt.

Binnen de EU wordt er daarom op gehoopt dat de Grieken om een tijdelijke verlenging van dat programma zullen vragen. De regering van premier Alexis Tsipras wil echter af van de voorwaarden waaronder die leningen worden verstrekt.

De ECB speelt een cruciale rol in de financiële toekomst van Griekenland. Als de ECB na afloop van het huidige steunprogramma, op 1 maart, besluit de geldkraan naar Griekse banken dicht te draaien, dan komt een vertrek van de Grieken uit de eurozone erg dichtbij. Griekse banken dreigen dan te bezwijken door de verwachte bankrun, die ontstaat als Grieken massaal proberen zoveel mogelijk geld naar het buitenland te brengen.

Tsipras rondt toer Brussel af

Terwijl Varoufakis in Duitsland is voor een gesprek met Draghi en met zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble, is Tsipras bezig met een charmeoffensief in Brussel. Hij maakte een toer langs de Europese instellingen in de Belgische hoofdstad om te praten over de enorme Griekse schulden. Hij had het over goede gesprekken die de richting op gaan van een compromis.

De linkse leider had ontmoetingen met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, met Europees president Donald Tusk, en met de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz. Na afloop stond Tsipras de pers kort te woord.

"Europa heeft een geschiedenis van meningsverschillen maar aan het einde van de dag weet Europa een compromis te sluiten. Wij zijn bereid tot overleg.'' Tsipras toonde zich optimistisch dat een oplossing mogelijk is, een oplossing in het belang van "onze gezamenlijke toekomst".

Europees president Tusk sprak over een "open en eerlijk" gesprek. In een verklaring benadrukte hij dat de oplossing voor alle eurolanden aanvaardbaar moet zijn. Tusk verwacht moeilijke onderhandelingen, die samenwerking en dialoog vereisen, maar ook vastberaden inspanningen door Griekenland.

Einde aan bezuinigingen

Tsipras won de recente parlementsverkiezingen in Griekenland met de belofte een eind te maken aan het strikte en door de geldschieters opgelegde bezuinigingsbeleid.

Het Zuid-Europese land kreeg miljardensteun uit Europa en het IMF maar moest in ruil daarvoor flink bezuinigen en hervormen. Tsipras wil ook dat er snel wat wordt gedaan aan de grote schuldenberg van het land. Hij zoekt hiervoor steun.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl